CTU553 Answer Scheme

HUBUNGAN ETNIK (ETHNIC RELATIONS)

  1. Huraikan empat (4) kesan penjajahan ekonomi dan empat (4) kepentingan hubungan etnik dalam usaha meningkatkan pembangunan ekonomi di Malaysia.
  2. Barisan Nasional merupakan pakatan parti-parti politik pelbagai kaum di Malaysia. Bincangkan tiga (3) faktor pembentukan pakatan tersebut serta tiga (3) strategi bagi mengekalkan perpaduan di kalangan pelbagai rumpun etnik.
  3. Huraikan bagaimana Islam mampu menangani isu kepelbagaian rumpun etnik serta menyatupadukan mereka di bawah satu naungan negara.
  4. Jelaskan gagasan-gagasan Piagam Madinah yang sesuai untuk digunapakai dalam konteks hubungan etnik di Malaysia.

Idea Jawapan: Download

43 thoughts on “CTU553 Answer Scheme

  1. Waahh! Who’s awesome job was these? I seriously thought this is a proactive work. Btw, I am your beloved senior Cohort 3😉

    Thank you Elvie for visiting our blog. It’s a collaboration work made possible by Ibrahim, Sirhajwan & Taufik a.k.a Pink+Ve (Taufik gave the name for the reason only God knows!).🙂

    If you have anything to share (eg. tips, notes etc.) with your beloved juniors (Cohort 4, and 5) please do so because many people eager to read your marvellous works and *secrets* of successness in this TESL course. Indeed, your masterpiece of notes have been lingered around during our… era!

    Thanks again sis, we really appreciate your visit!

  2. queenie says:

    boleh beri lagi banyak sikit soalan dan jawapan tak? dan boleh beri tips tak?tq

    Soalan-soalan yang lain boleh dapatkan di SINI

    Tips untuk menjawab soalan etnik:
    1. Banyak mengkaji soalan-soalan yang lepas (selalunya berulang).
    2. Banyak membaca untuk mendapatkan gambaran keseluruhan (soalan esei selalunya diberikan secara umum sahaja, jadi kita boleh mereka sendiri penceritaan berpandukan fakta-fakta).
    3. Fokus pada Perjanjian Madinah & Islam hadhari.

    Terima kasih kerana sudi melawat.

  3. aku adalah aku says:

    thanks for infomasi
    senang untuk aku rujuk buat assigment
    thanks a lot

    PINKY: Anytime tapi jgn pliagarise@ nt kami saman@ haha

  4. muhd yuslin bin osman says:

    salam,mengapakah UMNO dan raja melayu menentang malayan union?apakah kesannya terhadap hubungan etnik?

    PINKY: Rujuk di bawah


  5. lok says:

    thank u very much bcoz help me alot

    PINKY: wELL, UR MOST WELCOME! Anytime

  6. sha says:

    salam…
    emm blh x beriape make hubungan etnik di malaysia dgn lbh mndalam

    PINKY: Klik kat SINI

  7. sha says:

    ape faktor yang mempengaruhi hubungan etnik di malaysia

    PINKY: Ntah.

  8. Harsidi Jr says:

    Thanks sir and the gang!

    PINKY: Our pleasure.

  9. eila says:

    hye.. satu rujukan yang menarik.. tetapi boleh memberi lebih banyak maklumat dan info2 tntg hubungan etnik.. berikan juga teori2 yang di aplikasikan di malaysia dalam menjamin kan lagi hubungan etnik di negara ini..

    PINKY:
    Ape kate awak yang beri? asyik nk kena suap je.. suap btul2 kang baru tau.

  10. HASLINDA says:

    Isu perpaduan dan hubungan etnik di malaysia masih belum selesai : Adakah semua institusi pendidikan Malaysia gagal memupuknya?
    Boleh beri maklumat berkaitan soalan ini. Terima kasih.

    PINKY: Jangan kata SEMUA, katalah sebahagiannya.

  11. shasha92 says:

    AS’KOM.

    KEPELBAGAIAN KAUM DAN ETNIK SERTA BUDAYA MAMPU MENJADI ASET UNTUK MEMAJUKAN SEKTOR PELANCONGAN DI NEGARA INI?

    PINKY: Wsalam.. Yolah.. org puteh mai malaysia bukan nk tgk klcc, kl tower, pwtc (bangunan ni semua kat negara depa pun ada) depa mai sini nk tgk budaya tradisional kita smua.

  12. yanie says:

    salam…..bleh bagi info ttg kesan or impak tragedi 13mei x….implikasi dalam politik,pemerintahan,ekonomi

    PINKY: Nk jawapan? Klik SINI

  13. mie says:

    nak tanya la.. apa peranan masyarakat cina dlm aspek ekonomi,sosial,politik untuk mencorakkan masyarakat malaysia moden

    PINKY: Ekonomi; org cina byk berniaga. sosial; org cina memberi budaya citrawarna malaysia dan mereka hidup dlm kemodenan (keta besaq, rumah besaq, semua grand gittuw). Politik; memberi persaingan.

  14. BAMBANG SUMANTERI says:

    penghuraian yang baik… tetapi kurang rujukan… tapi bagus juga.

    PINKY: makasih dong!

  15. june says:

    bincangkan mengenai kepelbagaian etnik dan budaya pasca merdeka???

    PINKY: Nak bincang ke, nak jawapan? kalo nak bincang, utarakan la point2 bernas saudara dulu.

  16. choc says:

    soalan ap yg sllu kuar tiap sem?

    PINKY: Awak boleh download question paper kat SINI

  17. hamba alla says:

    huraikan 3 prinsip bagaimana islam menangani isu kepelbagaian etnik,budaya dan agama?
    1. prinsip keadilan
    2. prinsip persamaan
    3. prinsip permesyuaratan
    3. prinsip kebebasan

    PINKY: Awak nak bayar berapa ringgit?

  18. sape2 saje..... says:

    urm….bile buat maksud 2…..buat contoh ayat sekali…….senang sikit kerja saya……but…by the way…..thanks for the information…….THANKS FOR NOTHING…!!!…..

    PINKY: Oit ko ingat ktorg kuli nk wat kheje utk ko? Blah ar. Your MOST WELCOME!

  19. eyda says:

    Terima kasih banyak-baaaanyaaaak atas perkongsian ilmu daripada kalian… Teruskan…

    PINKY: Terima kasih atas kunjungan!

  20. Rajnee says:

    That’s Too nice, when it comes in india hope it can make a Rocking place for youngster.. hope that come true.

  21. Extenze says:

    You made some good points there. I did a search on the topic and found most people will agree with your blog.

  22. Luviana says:

    Thanks for the sharing!

  23. cyah says:

    hye…nak tanya: bagaimana proses & tindakan politik blh memupuk hbgn etnik di malaysia?..cn u give me tips/any references on how to make the research on this topic?thanx…(^_^)

    • Cyah,
      Pada masa dahulu, ekonomi tanah Melayu di kuasai oleh kaum Cina dan India, manakala kaum Melayu yang mempunyai kuasa majoriti telah menguasai politik. Namun begitu, apabila tanah Melayu telah merdeka, dan Sabah serta Sarawak telah join Malaysia, maka pembahagian kuasa politik tidaklah mutlak di bawah pegangan kaum Melayu sahaja. Ini menggalakkan lagi perhubungan secara mutual antara satu kaum dengan kaum yang lain.

  24. ochee says:

    hey there…bule tak kasi idea bout kesan2 penjajahan inggeris pada hubungan etnik di malaysia…got to do assignment tapi still blur…info dapat tak menepati citarasa…

    Politik Selepas Kemerdekaan

    Pergeseran Perkauman

    * Poilitik adalah sebab utama. Pengisytiharan Malaysia dan kemasukan Singapura telah melihat pertembungan Melayu-Cina. Rakyat Cina bertambah dan enggan mengiktiraf hak istimewa orang melayu. PAP memainkan peranan membakar perselisihan kaum pada awalnya sebelum Singapura keluar dari Malaysia.

    * DAP dan GERAKAN telah mengadakan perarakan setelah Perikatan merosot majoriti dalam pilihanraya 1969. Ucapan kempen pemimpin DAP juga tidak sensitif pada perasaan kaum lain. Perarakan provikatif inilah yang merupakan sebab utama meletusnya tragedi 13 Mei 1969.

    * Dari aspek ekonomi, kesan penjajahan Inggeris telah menghasilkan jurang perbezaan ekonomi antara kaum. Melayu di kampung, imigran Cina di bandar dan India di estet. Akibatnya orang Melayu hidup miskin manakal Cina kaya di bandar.

    * Penubuhan KELDA, MARA dan FAMA telah mengancam kedudukan ekonomi kaum Cina dan pra sangka yang buruk.

    * Dari aspek sosial, soal kerakyatan dan prinsip jus soli telah membingkan penguasaan orang Melayu dalam politik dan sosial tempatan. Kaum Cina menentang penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi. Perkaitan antara PKM dan Cina telah menimbulkan rasa syak wasangka orang Melayu. Pertembungan budaya juga adalah faktor tambahan.

    Lebih lanjut…

  25. nalni says:

    masyarakat majmuk bukanlah satu penghalang kepada pembangunan dan pembinaan bangsa di malaysia

  26. wani says:

    sape2 leh tolong x?saya da assgment about penjajahan dan kesan dalam pembentukkan hubungan etnik…video or pic

  27. MINUKA says:

    hai..
    good blog..
    em.. sy just started new sem n kena belajar benda ni..
    1 soalan.. apa relevan kita belajar subjek ni?
    n paper ni ala2 mcm paper sejarah ke?

  28. NUHA LAZIM says:

    sy dz sem kene ambk ctu553.. hs221uitmpuncakalam… nk minta tunjuk ajar n additional info..tq

    PINKY & AND THE BRAIN: Bace jelah segala artikel tu. penat aku tulis tibe2 ko plak nak suruh aku bagi private tutoring.

  29. aKu YeYu says:

    bleh tlg tak…pe peranan malaysia dan piagam madinah dalam menangani isu etnik…got assg to do…blur xtau point mane yang nk kne bagi…

    PINKY & AND THE BRAIN: Yela.. sbb ada esaimen to do yang ko datang menjenguk sini kan.. kalo tak mane ko kesah tentang madinah ke, isu etnik ke..

  30. mohd asrul bin abu bakar says:

    salam…nak tanya perbezaan dan persamaan nilai etika dan moral agama kristian dan Islam…

    PINKY & AND THE BRAIN: Oit mane aku tau.. tak penah aku menganut agama islam dan kristian masa yang sama

  31. nurqaseh says:

    ape kaitan antara 1 malaysia dan hubungan etnik??

    PINKY & AND THE BRAIN: I pun tak pasti. U raser?

  32. jovial says:

    salam…nk tny ckit,boley…??
    ape rncangan2 yg telah dilakukan oleh kerajaan bagi mengatasi ketidakseimbangan ekonomi antara etnik di malaysia?

    PINKY & AND THE BRAIN: tanye ckit tak bleh, tanye byk pun tak bleh.

  33. toink... says:

    toink byk owe…napa 2???hahahaha

    PINKY & AND THE BRAIN: Ko cakap ape ni? merepek je keje ko kan

  34. toink... says:

    informative blog, indeed

    PINKY & AND THE BRAIN: Yelah, kasi senang keja copy & paste ko kan?

  35. eisein says:

    salam..
    bley x u share ur info tntg RUKUN NEGARA DAN KAITANNYA DENGAN HUBUNGAN ETNIK DI MALAYSIA
    thank you..

    PINKY & AND THE BRAIN: Okay.. tapi sblom tu cuba u sebut rukun negara satu persatu tanpa baca buku or cari kat internet.

  36. aishah says:

    emm….boleh tak kongsi tentang PENDEKATAN ISLAM DALAM KEHARMONIAN HUBUNGAN ETNIK…kene buat presentation la…blur….=(

    PINKY & AND THE BRAIN: Tak boleh. rahsier besar tu. kalau nak tau, tanyelah pensyarah awak.

  37. Schedule says:

    Maybe you should make changes to the webpage subject CTU553 Answer Scheme TESLine to something more catching for your blog post you write. I liked the the writing even sononetheless.

    PINKY & AND THE BRAIN: Ewah2 pandainye ko suggest.. ko lah yang buat kan.

  38. little says:

    pinky: sometimes the way u replied back those statements were not too appropriate…TQ

    HITAM: What do you mean not too appropriate? You want me to do all your works and it’s more appropriate to you? YOU’RE WELKAM!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s